lördag 21 augusti 2010

Glafsfjorden Runt - check

Precis efter målgången.

I dag var det dags för mitt tredje motionslopp (efter att ha genomfört Roslagsvåren och Vätternrundan), nämligen Glafsfjorden Runt, som anordnas av Arvika IS och, som har start och målgång går i Arvika.

Jag var anmält till mellanbanan (86 km) och var lite oroligt innan start hur det skulle gå, med tanke på mitt knäproblem. Men det gick förvånansvärt bra! Lydde rådet från min sjukgymnast att ta Voltaren (både före och under loppet), vilket gjorde att jag inte fick ont! Skönt!

Starten gick kl. 10.00 och i god tid var jag på plats för hitta rätt, hämta nummerlapp m.m. Tror faktiskt det var första gången jag var i Arvika (!). Vi var uppskattningsvis ett 70-tal deltagare som var anmälda och alla startade samtidigt.

Innan starten.

Alla deltagare på plats.

Jag valde att köra i en mastersgrupp/farthållargrupp, som skulle hålla 27-28 km/h i snittt. Under resans gång blev vi fler och fler i gruppen. Kanske några som ångrade sig och valde mellanbanan istället för den långa?

Pratade med flera i gruppen och fick lite kunskap om hur det ser ut med cykelklubbar i Värmland. Förutom Arvika finns det cykelklubbar i Skoghall och Karlstad. Men i norra Värmland (där jag är ibland på besök) finns det ingen klubb alls, tyvärr. Annars hade det ju varit kul att hänga på någon tur - om det funnits någon klubb där. Arvika har organiserade turer på söndagar, men det blir ju lite sent, och får lång bort, om jag ska tillbaka till huvudstaden samma dag.

En tjej i klungan hade en Fredrikshof-tröja på sig. Kul, tänkte jag, men det visade sig att hon fått tröjan av en bekant som varit medlem i Fredrikshof. Själv hade hon aldrig varit medlem i Fredrikshof. Falsk marknadsföring. ;-)

Fredrikshofs klubbtröja vs. Arvika IS klubbtröja. Vilken är snyggast?

Mellanbanan som precis gick runt Glafsfjorden (varken mer eller mindre) var härligt kuperad. (Här kan du se banprofilen). Många uppförsbackar, men också många sköna och snabba nedförsbackar, samt tre depåer (efter 20, 50 och 72 km), där vi gjorde korta stopp för påfyllning med sportdryck, bulle och saltgurka.

Andra depåstoppet vid Hillringsbergsparken (efter 50 km).

När vi närmade oss målgång och det var knapp en mil kvar kände jag mig riktigt pigg och hade kraft kvar i benen, vilket gjorde att jag drog ifrån gruppen och körde själv de sista kilometerna. Riktigt skönt att bara gasa på och vara riktigt andfådd när jag gick i mål med tiden 2 timmar och 57 minuter, vilket gav en snitthastighet på 29,3 km/h. Det är jag grymt nöjd med, med tanke på att jag inte vågade ge järnet förrän på slutet, med tanke på knät.

Chokladsufflé med vaniljglass är ju inte helt fel efter ett motionslopp :-)

Garmin Connect:

Glömde tyvärr pulsbandet i Stockholm, men annars finns all fakta med. Höll högre kadens än 76 i snitt, men cykeldatorn räknar med tiden när jag inte trampar, vilket jag gjorde i nedförsbackarna för att skona knät.

6 kommentarer:

 1. Riktigt kul läsning o skönt det gick vägen! Ny satsning nästa år? ;)

  SvaraRadera
 2. Martin S: Tack! Jag fick helt klart mersmak för detta lopp. Underbara landsvägar med en hel del backar, både uppför och nedför.

  Du får följa med nästa år och köra långa banan (15 mil). Tror att banprofilen skulle passa dig, perfekt. Du som gillar att cykla i berg ;-)
  Se här: http://www.glafsfjordenrunt.se/bild/155km_profilbild.jpg

  SvaraRadera
 3. Coolt! Helt klart nåt värt att kolla upp inför nästa år! :-D

  SvaraRadera
 4. Kul läsning! Vi åkte i samma grupp och det var en härlig tur. Kul att du lyckades dra ifrån på slutet. Gjorde samma sak själv, men jag stack precis innan sulvik vid sista depåstoppet. Skönt att köra slut på sig själv lite. Lycka till i fortsättningen :)

  SvaraRadera
 5. Härligt att höra, riktigt schysst tid med. Utan knäproblem så hade det lätt gott en bra bit över 30:i Men hastigheten är inte alltid det viktigaste. Eller?

  SvaraRadera
 6. Fika är ju halva nöjet.. :-) Nu var det ju ingen fika efteråt, men däremot korv, som jag i och för sig hoppade över, för jag var inte hungrig. ;-)

  SvaraRadera