onsdag 18 augusti 2010

Träffade suverän sjukgymnast i dag

Efter att fått problem i knät igen sista biten på min och Martins cykeltur i måndags, träffade jag i dag en sjukgymnast med specialistkompetens inom idrottsmedicin; Tom Isenstein, som själv är cyklist.

Han konstaterade att jag fått löparknä, vilket är något som sällan blir kroniskt, enligt honom, men som inte går att träna bort eller få bort med hjälp av uppvärmning.

Utifrån vad jag berättade om mina besvär och när de uppstår fick jag bra vägledning och bra råd:
 • Justera sadeln 1 cm uppåt eller nedåt. Däremot tyckte han inte att jag behövde tänka på vinkeln på foten när jag trampade.
 • Kör så långa turer som det känns bra i knät. Bryt om det börjar göra ont, vilket för mig just nu är ca 8 mil under samma pass.
 • Gör två olika stretchövningar. (En stretch för utsidan av låret och en annan för sätesmuskeln.)
 • Ta voltaren (före, under och efter) på lördag när jag ska köra mellanbanan på 8,6 mil på Glafsfjorden Runt, för att hålla nere inflammationen i vävnaden.
 • Kör inget längre lopp under de närmaste månaderna, så att knät hinner återhämta sig fullt ut. (Vilket innebär att jag kommer köra mellanbanan istället för långa banan på Roslagshösten.)
 • Kadens på runt 80-90 (vilket jag har koll på sedan tidigare)
Tycker att han var suverän genom att han hade kunskap om cykling och gav mig råd och tips utifrån vad jag berättade och frågade. Är väldigt nöjd med hans vägledning.

Tips! Letar du efter en sjukgymnast som har idrottsmedicin som specialistkompetens finns en förteckning här.

5 kommentarer:

 1. Ajdå, det var det så pass alltså! Löparknä var ju vad du också misstänkte att du hade!

  Tom är riktigt trevlig och bra. Jag har fått övningar av honom med, som underlättar.

  Ta det försiktigt!

  SvaraRadera
 2. Tack! Jepp, får (tyvärr) bli lite lugnare framöver. Vad för knäproblem hade du?

  SvaraRadera
 3. Mitt knäproblem var troligtvis inflammation/överansträngning. Insida vänster knä. Hade ont som f*n i 2 månader, från mitten på mars till mitten på maj. Det var värst efter cyklingen och framför allt dagen efter, då jag hade ont bara av att gå i trappor, i nedförsbackar mm. Kommer bloggpost.. :-)

  SvaraRadera
 4. Skönt att det ordnade sig för dig. Överansträngning, vilket ju även löparknä är, verkar ju vanligt bland oss nybörjare som ska köra VR...

  SvaraRadera
 5. Lycka till imorgon, ser ut att vara riktig fint där uppe. :) Hoppas knät håller, själv har jag åkt på en förkylning så det får bli en cykelfri helg. :(

  SvaraRadera