söndag 19 juni 2011

Vätternrundan 2011

Mer än nöjd efter målgång!

Så var det äntligen dags för årets Vätternrundan. Efter förra årets nybörjarmisstag (då jag höll alldeles för låg kadens och således fick löparknä efter ca 20 mil) kände jag mig riktigt förberedd när det var dags att ställa sig i startfållan strax efter klockan fyra lördag morgon med målet att ta sig runt på under 11 timmar.

Totalt hade jag fått 265 mil i benen under våren och flera längre cykelpass i klunga hade hjälp mig att få mycket erfarenhet och träning.

Förra årets runda (min första) genomförde jag på helt egen hand med i princip ingen klungkörning alls, så att starta tillsammans med nästan 20 andra cyklister i en sub-grupp (Fredrikshofs sub 11A) gjorde det definitivt både trevligare och lättare. Vilken skillnad det sedan blev att cykla 30 mil med draghjälp av varandra!

Dock var jag rätt morgontrött första timmarna ner mot Jönköping. Jag var också lite småfrusen och kände att jag inte riktigt vaknade till liv. Att det var motvind gjorde inte mig så mycket, eftersom vi låg i belgisk kedja stora delar av sträckan, och benen kändes pigga.

Backarna ner mot Huskvarna, med härligt landskap och natur, gjorde att jag vaknade till liv och när vi passerade depån i Jönköping (utan att stanna) kände det bra även i knoppen. Sedan rullade det på med bra snittfart (30,5 km/h höll vi i snitt genom sjön)

Första depå-stoppet blev sedan i Fagerhult där blåbärssoppa, saltgurka och bullar satte fint. Sedan rullade det på bra runt hela sjön. Det kändes häftigt att kunna jämföra känsla för ett år sedan, då jag var avsevärt tröttare, och tänka på vilka framsteg jag gjort.

Efter andra depå-stoppet i Karlsborg var drygt 20 mil körda och mindre än 10 mil kvar till mål, vilket motsvarar en vanlig lördagsrunda med Fredrikshof från Farsta. Inga problem! Jag var med i den belgiska kedjan hela tiden och drog även flera gånger när vi t.ex. låste kedjan i backar. En häftig känsla att känna att krafterna finns och att träning ger resultat!

Det var först när vi passerat sista kontrollen i Medevi som jag började känna mig lite groggy. Dock efter en bars och några plättar (!) var jag på banan igen och det var en så skön känsla att rulla in i mål efter 10 timmar och 13 minuter. God marginal till vårt mål, med andra ord.

Jag har dock inte beslutat mig för ännu om det blir en ny Vätternrundan 2012, men lite sugen är jag ju på att sikta på en sub 10-grupp nästa år, speciellt när rulltiden, exkl. pauser, endast låg på 9 timmar och 39 minuter...

Hjälpledare Roffe, Petter och Anders laddade vi starten!

En glad Thomas vid depå-stoppet i Fagerhult.

Patrik redo efter depå-stoppet i Fagerhult.

Flera deltagare i sub 11 A med ledaren Ove, som såg till att vi höll igen i backarna.


7 kommentarer:

 1. Kul läsning! Och jag kände precis samma sak, vilken skillnad mot förra året:)

  SvaraRadera
 2. Hej Peter!

  Stort grattis till en väldigt fin prestation, och den trevliga upplevelsen!

  Jag ville passa på att tacka dig för mycket bra inspiration till att göra min första tur kring Vättern i år! Jag körde tillsammans med en kompis, och tack vare lite tur med att hitta bra grupper kunde vi rulla in på 9 timmar och 23 minuter utan att helt förta oss. Jag är övertygad om att du lätt har kapacitet för sub10, men tror att du kan spänna bågen ännu lite högre än så eftersom du brinner för cykling och tränar så pass mycket. Hoppas att vi ses i en sub-grupp nästa år, eller på Ekerö eller på någon annan Hofvet-träning under hösten.

  Kör hårt!

  / Viggo

  SvaraRadera
 3. Vilma: Att kunna jämföra och se framstegen är verkligen en så bra bekräftelse som vi båda ska ta åt oss av! :-)

  Viggo: Det glädjer mig att höra att min blogg gett dig bra inspiration. När jag startade bloggen var främsta tanke att få en egen "dagbok" på mina framsteg och ha som minne. Alla läsare ser jag som en trevlig bonus! :-)

  Börjar ärligt talat bli sugen på att köra igen nästa år och då sikta på minst sub 10...

  SvaraRadera
 4. Kul, det tycker jag verkligen du ska göra!

  Återigen, tusen tack för dina välskrivna och inspirerande texter! Jag fortsätter med glädje att följa satsningen mot nya höjder under nästa år!

  / Viggo

  SvaraRadera
 5. Grattis Peter!!! Härligt jobbat.

  //Peter (från Selma Spa)

  SvaraRadera
 6. Viggo: Tack själv! :-)

  Peter: Stort tack. Det vore kul att köra en runda ihop i sommar, om du har tid. Maila gärna radio-peter@bredband.net

  SvaraRadera
 7. Det var riktigt kul!
  /Anders

  SvaraRadera