onsdag 28 juli 2010

Energikaka och Tour de France

Tour de France är slut. Jag hade hoppats på Schleck, men han tar det nog nästa år, så grattis Contador!

Har blivit förkyld så nu blir det några dagar utan cykling tyvärr.

Istället passade jag på att beställa några energikakor på nätet. Det finns ju en uppsjö av energibars, gel m.m. m.m. Och allt är ju inte direkt billigt.

Så jag hittade Runes energikaka på nätet. Består enbart av havregryn, sirap, sötmandel, socker, glykos och grädde. Härligt va?! Dessutom billigare än de produkter som går att köpa i butikerna. Går ju även göra själv, men nu var jag lite lat. ;-)

Har ännu inte provat, så återkommer med besked vad jag tyckte om dem...

onsdag 21 juli 2010

Tur och retur till Södertälje

Vilodag i Tour de France, men jag passade på att cykla till Södertälje tur och retur. Blev sammanlagt drygt 7 mil (Datan nedan från min cykeldator visar något mindre i längd, eftersom jag glömde trycka igång den direkt igen efter en paus.)

Jag hittade en ny rutt på GARMIN Connect. Cyklade via Tumba och Östertälje och sedan hem via Bornsjön.

Fantastiskt väder även i dag, så jag njöt av att glida fram på härliga landsvägar.

Det enda smolket i bägaren var att jag började känna av utsidan på mitt vänsterknä redan efter ett par mil. Det gjorde inte ont till att börja med utan kändes bara lite ansträngt, men sista biten började det kännas rejält. Detta gjorde att det blev en lugnare tur än jag tänkt mig. Men nu, efter att ha vilat en stund hemma, känns det bra igen i knät.
Sjukgymnasten jag träffade häromveckan menade att det handlade om överansträngning, vilket verkar logiskt, samt att jag ju under hela vårens träning körd med för låg kadens. Så det gäller nog att vila mer, men för säkerhets skull tänkte jag ringa till en annan sjukgymnast i morgon, som har specialkompetens inom idrottsmedicin, och boka in en tid. Det kan inte skada.

onsdag 14 juli 2010

Kvällstur på Ekerö

Efter att ha njutit av god mat och poolbad på Häringe slott i går och en trevlig lunch i dag på Mälarpaviljongen med efterföljande glasorgie på Kungholmens glassfabrik kände jag att det var dags för en ny cykeltur.

Jag ville också testa att allting funkade bra, efter att jag hade gjort en rejäl rengöring av racern i badkaret. Tar ungefär lika lång tid att rengöra cykeln, som det sedan tar att rengöra badkaret. ;-)

Det blev en kortare tur i kväll på 3 mil, men däremot höll jag 28 km/h i snitt. (Se alla detaljer nedan). Tog en sväng förbi bensinmacken i Västberga och pumpade däcken, sedan blev det Gröndal, Alvik, Brommaplan, Ekerö C, färjan till Slagsta o sedan hem.

Trots att klockan var runt 20-tiden när jag gav mig ut, var det riktigt varmt. Snacka om att man svettas. Men fyllde på bra med vatten under turen. Och att ta färjan mellan Ekerö och Slagsta har blivit en favorit. Några minuters paus och skönt med att det fläktar.

Jag har också börjat få bra koll på kadensen. I snitt låg jag på 82, men då är ju all tid då jag inte trampade alls (nedförsbackar) medräknade.

söndag 11 juli 2010

Varmaste turen hittills

(Foto: Martin S)

Efter en vecka i Almedalen utan cykling var det skönt att bege sig ut på en långtur i dag. Fick sällskap av Martin S, vilket gjorde turen desto trevligare. Vi har snackat om att cykla ihop länge nu, så kul att det äntligen blev av. Vi sågs redan 9.30 vid Alvik och gav oss ut på en runda på Färingsö, via en avstickare på Lövön.

Färingsö har blivit en favorit. Otroligt vacker landskap och bra väg att cykla på, med få bilar - när man kommit en bit ut.

Otroligt varmt - över 30 grader - så det gällde att dricka mycket vatten. Vi tog även en fika ute på Färingsö och fyllde på med vatten på ett fik som rekommenderas starkt; Svartsjö Café & Livs.

Strax innan Sånga kyrka är en bra nedförsbacke där det gick riktigt fort för oss båda. Jag kom upp i 63,2 kmh/h (!) Nytt fartrekord, både för mig och Martin - som kom upp i 66,4 km/h (!)

Sammanlagt blev det en hyfsat lugn och behaglig tur med mycket cykelsnack och trevligt sällskap.

Martin S har också börjat blogga. Missa inte hans blogg Bra cykling.



fredag 2 juli 2010

Sommartur på Färingsö

Ledig i dag och passade på att ta min första lite längre tur efter VR.

Var hos en sjukgymnast i går och han konstaterade att det inte var några fel på mina knän, utan en vanlig överansträngning. Fick några övningar som jag ska köra på gymmet.

Rekommendationen var att ta det lugnt och cykla så länge det känns bra. Och i dag kändes det riktigt bra. Tog en tur med färjan ut till Ekerö och sedan ut till Färingsö. Fokuserade på hög kadens (81 bpm i snitt) istället för hög hastighet., men kom ändå upp i 27 km/h i snitt.

En riktigt behaglig tur, men grymt vackert landskap. Riktig sommardag. Men sanslöst vad varmt det var. Tur att det gick fylla på vattenflaskorna vid Sånga kyrkas handikappstoalett.

Först de sista kilometerna började jag känna av lite i knät, men det känns mycket bättre än för en vecka sedan. Nu blir det Almedalen en vecka och sedan borde jag vara helt återställd.