lördag 31 oktober 2009

Förbokning gör att träningen blir av

Jag är en planerande människa, vilket är en fördel när jag ska träna på gymmet, eftersom det är lätt och enkelt att boka upp träningspass via nätet. Samtidigt bokar jag i princip aldrig av ett bokat träningspass, vilket är bra för disciplinen.

Schysst är att Sats även nyligen släppt en mobil-variant av sin hemsida, vilket gör det smidigt när man är på språng att ha koll på sina träningstider.

Är ju på ledighet i Värmland t.o.m i morgon, så jag har några lugna dagar, men på måndag sätter det igång igen. Och jag ser nu att det redan är dags att boka upp fler träningstider i veckan som kommer!

fredag 30 oktober 2009

Brant backe

Är i Värmland över helgen och åkte bland annat bil i går kväll från Munkfors till Sunne. Vilken skönt slingring och brant backe som låg i lutning på 7 procent, om jag minns rätt vad det stod på skylten.

Bara visualiserade och drömde om hur schysst (och jobbigt) det hade varit att cykla den biten istället. Under cirka 2 mils sträcka var det rejält brant. Tyvärr har jag inte med mig cykeln hit och tror inte heller jag hunnit med det. (Helgen är full av annat). Annars hade det varit grymt att cykla direkt.

En annan kille som är bra på att visualisera är spinninginstruktören på Tour de France-passen på måndagskvällarna på Odenplan, vilket gör att jag ibland nästan längtar efter att helgen ska ta slut... Ha..ha....

söndag 25 oktober 2009

Spinninghelg

Trist och regnigt väder har gjort att det blivit en soft helg med två spinningpass. Körde Tour de France på Sats Hötorget i går och snart ska jag iväg och köra ett pulspass på Sats Zenit.

Var ett kul pass i går och instruktören var bra, men cyklarna på Hötorget borde verkligen bytas ut; de är gamla, slitna och rostiga (!) Så i dag blir det bättre med nya och fräscha Zenit-gymmet.

Jag kör mest pulspass om jag går på spinning, förutom Tour de France på måndagar. Det känns mycket bättre, roligare och du tar i hårdare om du direkt får ett bevis i form av din puls hur du ligger till under passet. Det går inte att lura sig själv, vilket gör att träningen brukar bli maximal.

Blev även ett 75 minuters box-pass i onsdags kväll, vilket var bra. Ska se till att jag kör spinning minst två gånger i veckan + ett styrkepass i någon form, exempelvis box eller body pump.

Det gäller att hålla igång nu under hösten!

onsdag 21 oktober 2009

Redan fullbokat

Det är helt sanslöst, men redan nu är det fullbokat till Vätternrundan nästa år. Förra gången blev det fulltecknat i januari, men nu alltså redan i oktober. Läs hela artikeln på Vätternrundans hemsida här.

Känns bra att jag anmälde mig tidigt och jag fick en startid som jag ville ha. Nu startar jag runt 3-tiden när det börjar ljusna, så jag slipper cykla i mörker.

söndag 18 oktober 2009

Trotsade kylan

Det var inte mer än 5 plusgrader i dag, men det var soligt, så jag trotsade kylan och gav mig ut på en tre mils cykeltur. Gick riktigt bra, men måste erkänna att jag var rätt frusen om tårna när jag kom hem. Så det blir att köpa skoöverdrag nästa gång jag ska ut och cykla.

Behöver också köpa ett par riktiga bra fodrade brallor, istället för att köra tre lager, som i dag. Men var förbi en sväng på Cykloteket efter cykelturen och där kostade ju bra brallor runt 1.500 spänn. Känns lite i dyraste laget, för en fattig student, så jag väntar.

Kul är i alla fall min cykeldator (Garmin Edge 705) som bland annat har gps. På bilden syns dagens cykeltur i Google Earth. Enkelt exporterat till datorn från cykeldatorn.

lördag 17 oktober 2009

Regn = pulsträning inomhus

I dag regnar det i Stockholm vilket gjorde det perfekt att ta upp en gammal vana som jag inte riktigt hunnit med när jag cyklat så mycket utomhus sedan jag köpte min nya racer i augusti; nämligen att köra spinning puls på gymmet.

Det funkar så att alla har var sitt pulsband och längs fram i cykelsalen går det följa sin egen pulsnivå genom en intensitetsmätare på en projektorduk. Alla har var sin mätare som ser ut på som på bilden. Det är bara du som vet vilken siffra du har på skärmen och pulsbandet, vilket gör att du hela tiden tävlar mot dig själv.

Innan klassen börjat har du knappat in din maxpuls på en skärm. Vet du inte din maxpuls gör datorn en uträkning utifrån din ålder. Sedan är träningen indelat så att man ska ligga i olika pulzoner av ens maxpuls under passet gång, t.ex. köra 85 procent av maxpuls under några minuter, vilket är riktigt bra, intensiv och tung träning.

Att jag gillar att träna så här beror på att du tar ut dig maximalt. I vanliga cykelpass på gymmet är det så lätt att inte köra max, för du orkar alltid mer än du tror och det är lätt att bli lat!

Känns också som ett bra subsitut istället för att cykla utomhus, vilket inte känns så motiverande när det är 5 grader varmt utomhus och regn. Men i morgon ska det i alla fall bli uppehåll, enligt väderprognosen, så vem vet .... Cykeln står i alla fall i hallen och väntar på att få komma ut igen ....

söndag 11 oktober 2009

Checklista inför rundan


På Cykloteket i Västberga finns en bra checklista inför Vätternrundan. Flera av punkterna har jag redan prickat av, som att jag är anmäld. Men jag har även hunnit med att fixa boende.

Att fixa nya däck, extra slang m.m känns det som att jag har gott tid på mig att ordna i vår. Och mina däck är ju inte speciellt slitna ännu.

lördag 10 oktober 2009

Första passet i kylan




Passade på att testa hur det är att cykla i riktigt kallt väder i dag. 5,8 grader ute, men det gick riktigt bra. Körde inte så långt, bara 1,8 mil, eftersom jag snart ska iväg och hjälpa ett par vänner att flytta, så tiden räckte inte till, samt att jag vill ha mycket kraft kvar till flytten.

Jag hade varma handskar, tre lager tights och fyra lager tröjor, samt min nya mössa under hjälmen. Hade nog räckt med tre lager tröjor, för jag frös definitivt inte. Däremot hade jag nog behövt skoöverdrag, speciellt om jag cyklat längre. För fötterna blev rätt snabbt kalla.

fredag 9 oktober 2009

Höstträning

På Vätternrundans hemsida finns ett bra forum där det går att ställa frågor om alla möjliga saker. Jag passade på att ställa en fråga, för ett par dagar sedan, om detta med träningen fram till loppet nästa år. Kände att det var dags att göra en plan för min träning och hur jag ska lägga upp den. Har redan fått flera kloka svar som du kan läsa här.

Känner att jag behöver cykla lite mer utomhus nu i höst innan snön kommer. Jag har både kört spinning och varit på bodypump i veckan, men däremot inte varit ute och cyklat. Har inte cyklat utomhus på snart två veckor, eftersom jag var bortrest hela förra helgen.

Tyvärr hinner jag inte i dag, trots att vädret är fint. Hoppas att det kan bli av i morgon. Det blir i så fall första gången utomhus med min racer i riktigt höstväder, i dag är det ju runt 7 grader, så det gäller att vara varmt klädd.

I dag var jag därför på Stadium och köpte en bra träningsmössa att ha under hjälmen. I övrigt har jag varma kläder. Så nu finns det ingenting som hindrar mig från att fortsätta cykla utomhus, trots att det är kallt.

fredag 2 oktober 2009

Blivit medlem i cykelklubb

Nu är avgiften betalt och jag har blivit medlem i Fredrikshof Cykelklubb.

Tänkte blivit medlem redan för en månad sedan, men köper man medlemskap från 1 oktober gäller det även hela nästa år. Så det kändes rätt smart att vänta några veckor.

Huvudorsaken till att jag blivit medlem är att jag tänkte börja cykla i grupp i vår. Känns lite kallt att börja cykla i grupp nu i oktober, men tidigt i vår tänkte jag börja med den nybörjargrupp som Fredrikshof har.

Jag kollade runt bland cykelklubbarna i Stockholm och tyckte att denna klubb verkade bäst. Upp till bevis nu. Än så länge har jag bara fått inloggning till hemsidan efter att ha betalat medlemsavgiften på 300 kr. Har också läst mig till att jag har rabatt på diverse cykelaffärer. Men hoppas i alla fall få ett brev hem i brevlådan så att jag vet vad medlemskapet innebär.

Fortsättning följer ...