söndag 24 april 2011

Söndagstur med snabbgruppen

Laddad inför påskdagens tur.

Jag valde att stå över cyklingen i går, då jag hade känningar i knät. Konstigt nog inte vänsterknät, som jag hade problem med förra året (löparknä), utan istället högerknät, och denna gång på ovansidan. Jag utgår ifrån att det är överansträngning, med tanke på hur många mil det blivit hittills i april (över 100 mil).

I dag kändes det dock bra, så efter frukosten tog jag bilen till Selma Spa för en ny cykeltur med gänget som är där på Cykeldagar i Sunne.

I dag körde vi i en åtta; först till Lysvik, sedan via Mallbacken tillbaka till Sunne för att fortsatte söderut, innan vi svängde av för att cykla via Mårbacka tillbaka till Sunne igen.

Vägarna i Värmland är grymma; med både sköna raksträckor och utmanade uppförsbackar, även fast det inte var så mycket uppför i dag.

Men i en av de få uppförsbackarna i dag, när vi var på väg från Lysvik till Mallbacken, kom mitt framdäck lite för nära bakdäcket på cyklisten framför mig och jag vurpar!

Som tur är klarar sig både jag och cykeln i princip oskadda. Samma sak för Oscar Kumlin som ligger precis bakom mig. Dock måste det sett väldigt dramatiskt ut. För troligen fick framdäcket på Oscars cykel mitt snabbfäste till framhjulet att lossa, eftersom det rullade/flög iväg en bit.

Då har jag varit med om min första vurpa på racern, även om den får räknas som väldigt lindrig.

Resten av tur gick fint, utan några incidenter, men i slutet hade jag svårt att hänga med i snabbgruppen, vilket också en annan Peter hade. Så sista kilometerna valde vi att ta det lite lugnare och snacka istället. Han berättade bland annat att han i år satsar på att köra Styrkeproven, som är ett 54 mil lång lopp mellan Trondheim och Oslo.

Fick även en pratstund, tidigare under turen, med fd elitcyklistern Viktor Renäng, som har varit en av ledarna under turerna från Selma Spa nu i påsk.

Efteråt blev det kaffe och banan i solen och därefter bubbelpool och vila på en solstol och läsning av några sidor i Gabriella Ekströms cykelbok "De som inte vann".

Stort tack till Selma Spas Oscar Kumlin för att jag fick följa med på dessa turer, trots att jag just denna helg inte bodde på Selma Spa.

Dagens runda.

Genomgång med Oscar Kumlin och Viktor Renäng.

Cykelgänget samlat för avfärd.

Vacker vy med Fryken i bakgrunden.

Varm dag i Värmland.

Strech efter dagens pass.

Bokläsning i solen.

Utomhuspool vid Selma Spa.

Inomhuspoolen vid Selma Spa.

fredag 22 april 2011

På Cykeldagarna i Sunne

Shimano och Trek, ett par av utställarna vid Selma Spa.

Eftersom jag är i Värmland över påsken passar jag på att följa med cykelturerna från Selma Spa, som har cykeldagar.

Strax före klockan tio var jag på plats och det kändes direkt att det är cykeldagar. Vid entrén har bland annat Shimano och Trek ställt upp sig med vimplar och cyklar.

Genomgång av dagens tur med Oscar Kumlin och Mattias Reck.

Strax efter tio var det dags för genomgång och sedan drog vi iväg. Vi var många på plats och första milen, en bit efter Mårbacka, höll vi ihop i en klunga, för att sedan dela upp oss i en snabb grupp och en lite långsammare. Jag kände mig pigg i benen och valde den snabba.

Det gick på riktigt bra med en del uppför, men framfört allt flera sköna nerförsbackar fram till Olsäter, där vi svängde norrut.

Under turen hann jag bland annat med att prata en stund med Mattias Reck som kände igen mig från Cykelklubbens resa på Mallorca, och vi snackade givetvis lite om turerna vi gjorde där.

Efter att ha kört en bit på Klarälvsbanan (som totalt är nio mil asfalterad cykel- och gångväg mellan Karlstad och Hagfors), stannade vi till vid en bensinstation i Munkfors för lite påfyllning av vätska.

Nu väntade endast hemresan tillbaka till Sunne igen, och jag fortsatte i snabbgruppen. Vägen mellan Munkfors och Sunne är brant och jag har länge sett fram emot att cykla denna sträcka.

Första halvan av backen gick bra, även om jag fick kämpa rejält. Sedan orkade inte benen längre och jag släppte för att sedan hamna tillsammans med ett par andra cyklister som låg mittemellan de båda grupperna.

Här rullade det på i ett bättre tempo för mig, och när det var dags för nerförsbacken (7 procent lutning i flera kilometer) drog jag på rejält. Var uppe i nästan 64 km/h som mest, vilket jag tror slår mitt tidigare fartrekord.

De flesta av deltagarna i snabbgruppen, som väntade in oss efter nedförsbacken, valde att ta en extra sväng förbi Lysvik. Eftersom jag körde där i går, valde att följa med några av cyklister (däribland Johan Lindgren från Team Cykelcity och Kalle Bern från cykeltidningen Kadens) tillbaka till Selma Spa.

Jag valde rätt för Johan Lindgren som ansvarar för Shimanos utställning lät mig sedan provköra en av cyklarna de visar upp som hade digitala växlar. (Dura Ace Di2).

Grymt kul att få testköra en hoj med sådana här växlar, som givetvis kostar en del.

Snacka om att jag blev sugen på att köpa detta, även fast det nog blir en bit in i framtiden. Har ju ny cykel med Campagnolo Athena-komponenter, som jag räknar med att köra med ett bra tag.

Sedan åkte jag hem och avslutade cykelturen med påskbuffén på Frykens Pärla, som jag njöt av i solen.

Cykeln jag provkörde med Dura Ace Di2-växlar, dvs digitala växlar.



söndag 17 april 2011

Första utomhusturen på min nya racer

På väg till Gustavsberg.

I går (lördag) tog jag cykeln igen till Öppna ateljéer på Gustavsberg. Det har blivit en liten tradition att jag åker dit när det är öppet några gånger per år för allmänheten. Det som också lockar är min vän Ottos goda mackor och fikabröd.

Det var kul att äntligen få testa nya racern (Bianchi Infinito) på allvar och genomföra den första utomhusturen. Jag var nöjd redan när jag köpte cykeln och de första milen i går gjorde mig inte missnöjd.

Cykeln rullade på så lätt och det var en fröjd att få vara ute på svenska vägar igen, även fast det var en del grus kvar på några av cykelvägarna.

Efter en god macka blev det ett besök i min vän Susanne Allbergs ateljé där jag beundrade alla hennes vackra glaskonstverk. Sedan avslutade jag med en bulle tillsammans med Anna-Clara och Frida, som också hade dykt upp.

Något som inte är lika kul är att både jag och cykeln blev skitiga - helt annorlunda än Mallorca där det knappt syntes på hyrcykeln att den fått vara med om mängder av mil. Så väl hemma igen blev det dusch för både mig och cykeln.


Snabb paus för cykeln.

Mums!

Susanne har börjat arbeta med färgat glas. Coolt!

I like!

Första duschen!

Sista turen på Malllis (för denna gång)

Njuter i solen vid torget i Petra.

I måndags blev det en sista åktur på cykel på Mallorca, innan det var dags att åka hem till betydligt kallare Sverige igen på tisdagen.

Jag kände mig lite seg i benen efter flera långa cykelturer, men en fikatur till Petra (tillsammans med gruppen Tapas light) lockade.

Extra kul på hemvägen var att jag äntligen fick chans att prova "hängmattan" mellan Llucmajor och Palma. Vägen går först uppför, sedan tillräckligt långt nerför för att det ska finnas fart nog till nästa topp, innan det går nedför igen... Grymt kul, men lite läskigt när det blåste rejält på nervägen.

Totalt blev det 84 mil på Mallis, vilket jag är nöjd med!

Bocadillo con queso y serrano = Macka med ost och skinka.

Trevligt fikasällskap.

Fontän vid torget i Petra.

Säljer min första racer - SÅLD!


Eftersom jag nyligen skaffat en ny racer (Bianchi Infinito), så säljer jag nu min första. Här är annonsen! Suverän instegsracer för träning och motionslopp.

onsdag 13 april 2011

Söndagstur till San Salvador

Glad efter att ha klättrat till toppen av San Salvador.

I söndags (näst sista cykeldagen på Mallis) valde jag att ta en lugnare grupp. Dels för att jag ville ha en lugnare tur, men också för att det alltid är kul att få cykla med fler av alla de nära 100 cyklisterna som var med på samma resa. (Cykelklubben.se)

Turen gick via Porreres (där vi hamnade mitt i söndagsmarknaden) till Felanitx och sedan upp till toppen av San Salvador, som ligger på 510 meters höjd över havet och där det ligger ett kloster.

Utsikten var det ju inte fel på.

Helt klart bästa utsikten på min Mallorca-resa.

Det var härligt med en ny bergsetapp på slingrande serpentinväg. Hade bra med kraft i benen, tog det lugnt i början och sedan körde jag järnet de sista metrarna upp.

Utsikten som mötte när man klättrat klart var magisk med sikt i alla väderstreck. Det blev en glass i solen och sedan kikade jag på de sex stycken cykeltröjor som hänger på väggarna donerade av Guillermo Timoner, sex gånger världsmästare.

Sedan åkte vi tillbaka till Felanitx för en fikapaus med macka och kaffe. Och därefter en skön tur hem via fina asfaltvägar utan i princip någon trafik.

Cykeltröja donerad av Guillermo Timoner.

Lena och Camilla (med matchande tröjor) pausar mitt i söndagsmarknaden i Porreres.

Vår guide Åsa Eriksson (frilansjournalist och skribent i Kadens) letar efter rätt väg.

lördag 9 april 2011

Solig tur till Ca'n Picafort

Över 25 grader i stekande sol på stranden i Ca'n Picafort.

Kan summerar dagen cykeltur här på Mallorca med några få ord: Mysig och solig tur med hänförande utsikt och grym lunch vid stranden.

Vi utgick som vanligt från stranden vid El Arenal (där vi bor), sedan körde vi rakt genom hela Mallorca och vårt mål som var stranden vid Cán Picafort, innan det var dags att cykla hem igen.

Vägen dit var magisk; grym utsikt, bra rull på klungan och varmt (nästan för varmt när vinden stod stilla ett tag). Hemresan var i princip lika bra, även fast det var några fler backar och inte lika mycket utför.

Pricken över i:et, efter turen, blev doppet i Medelhavet, efter en svalkande cola i solen....

Gillar när strandrestaurangerna är nästintill tomma på folk.

Dagens godaste espresso, intagen vid stranden.

Räddaren i nöden när vattnet är slut.

fredag 8 april 2011

Besök hos Max Hürzeler

Strandpromenaden i Arenal.

Tyskarna märks överallt här på Mallorca och det är Max Hürzeler som har flest butiker och anordnar cykelresor här på ön.

Butiken längs med strandpromenaden här i Arenal har ett bra urval av prisvärda cykelkläder. Tog en tur dit tillsammans med Camilla och Peter, som är två andra cyklister med på Cykelklubben.se´s resa. Passade på att köpa en vindväst, för 25 euro, vilket var något jag saknade i mitt "cykelförråd".

Peter kollar in prisvärda tröjor.

Besök i en av Max Hürzelers cykelaffärer.

torsdag 7 april 2011

Grymt nöjd efter dagens tur till Sa Calobra

Härlig serpentinväg att ta sig nerför (och dessutom uppför för att ta sig hem).

Redan kl. 9.10 i morse gav vi oss iväg från hotellet, som ligger precis vid strandpromenaden i Arenal här på Mallorca. Målet för dagen var Sa Calobra, som är ett av öns stora turistmål, och som ligger vid havet på nordvästra sidan av ön, med betoning på norrut.

Vägen dit innebar först flera mils transportsträcka och sedan rejäla klättringar i flera etapper. När vi väl kommit till högsta punkten; 682 meter över havet, var det dags att njuta av den 12 kilometer långa serpentinvägen ner till havet. Där intog vi lunch innan det var dags att klättra tillbaka 682 meter.

Var rejält seg i benen efter stigningen, men återhämtade mig rätt snabbt, så att jag orkade cykla vidare.

Extra kul var att vi fick se cyklisterna dundra förbi i etapp 2 av Ciclista Cinturón då vi körde nerför på hemvägen, och fick vänta en bra stund för att släppa förbi alla tävlingscyklister.

Nöjd efter lunch i Sa Calobra och förväntansfull på hur färden tillbaka ska gå.


Dagens högsta topp!

Vilopaus (nästan) högst upp på toppen.

Etapp 2 av Ciclista Cinturón

onsdag 6 april 2011

Vilodag och etapp 1 av Ciclista Cinturón

Katedralen i Palma.

Eftersom Sa Calobra väntar i morgon (totalt 16 mil) blev det en vilodag i dag, med besök i Palma.

Tog bussen dit, tillsammans med Jan, som också är med på samma resa, sedan en promenad runt i stan med ett par fikastopp och givetvis ett obligatoriskt stopp utanför katedralen.

Efter hemkommen med bussen tog jag en sväng på strandpromenaden här i Arenal och tittade på etapp 1 av Ciclista Cinturón (2.2) där bland annat Lars Andersson från NordicEco Vallentuna Cycling deltog, och gick i mål på 8,48.

Lars Andersson från NordicEco Vallentuna Cycling.

Etapp 1 av Cinturón Ciclista på strandpromenaden i Arenal.

Starten för etapp 1, som är 7,1 km.

tisdag 5 april 2011

Behaglig runda till Sineu


Kort paus under dagens tur.

Att cykla på Mallorca är en fröjd; det är lagom varmt, bra asfaltsvägar och mängder av trevliga byar med härliga fik överallt.

I dag blev det en behaglig cykelrunda till velodromen i Sineu, där vi fikade och njöt i solen - även fast det blåste en del. Känner mig oförskämt pigg, trots cykling fyra dagar i rad och totalt över 33 mil. Dock är det vilodag i morgon!

Trevlig fikapaus i Sineu där det finns en "mindre" idrottsanläggning med blanda annat utomhus-velodrom, swimmingpool och tennisbana.

Velodrom-banan i Sineu.

måndag 4 april 2011

Första bergsturen på Mallis

Fikapaus i den lilla byn Orient.

Efter gårdagens rivstart med gruppen "Con gas" (12 mil i fort tempo), blev det i dag en behagligare tur med gruppen "Tapas". Dock inte utan utmaningar då det var en mindre bergsbestigning det handlade om med start från Buñola, till Col d’Honor.

Efter stigningen blev det nedför och sedan fika i den lilla byn Orient, innan det var dags för en rejäl nedförsbacke (slog inte mitt fartrekord på cykel, men hamnade över 60 km/h). Turen avslutades sedan med en slät tur hem och cola-cola i stekande solsken.

Dags att åka vidare efter dagens fikastopp.

Njuter i solen (med orakade ben) efter dagens cykeltur.

Varje dag finns sex turer (med olika längd, ambitionsnivå och fart) att välja på.