lördag 28 november 2009

En skön lördag

Jag har de senaste lördagarna börjat min dag med puls-spinning. En bra start på en ledig dag och eftersom passet börjar redan 10.15 går jag upp relativt tidigt. I dag kände jag mig utvilad och laddad, så jag körde verkligen på järnet.

Som krydda blev det sedan mitt-på-dagen-bio med "World´s greatest Dad" med Robin Willams, en film som ingår i Stockholm Filmfestival. Länge sedan jag såg en så bra komedi där skrattet ligger så nära det sorgliga.

Sedan är det skönt att komma hem och läsa lite magasin. Jag prenumererar nu på tre olika tidningar som jag tänkte skulle hjälpa mig att komma i mål på Vätternrundan 2010; Aktiv träning, Kadens och Cykla.

Kadens är ju cykeltidningen nummer ett, en tidning som jag gillar även om den verkligen känns intrikta för de "riktiga" cykelnördarna.

Cykla är Vätternrundans officiella tidning och ligger på en bra amatörnivå innehållsmässigt.

Aktiv träning vänder sig både till löpare, cyklister och andra aktiva motionärer. Skulle gärna se lite mer cykelträningstips i den, men helt ok och väldigt användaranpassad för den nivå jag ligger på.

måndag 23 november 2009

Bio, bio och mera bio

Stockholm Filmfestival pågår för fullt och upptar en stor del av min lediga tid just nu. Har sett både riktiga höjdarfilmer och bottennapp.

En av favoriterna hittills är Precious som handlar om den överviktiga tonårstjejen Claireece från Harlem. Hennes vardag präglas av övergrepp och psykisk misshandel. Men i mörkret finns det ljus av hopp och i filmen får vi följa hennes väg mot en bättre framtid.

Lite extra krydda blir det när Lenny Kravitz (!) dyker upp som sjuksyrra och när Maria Carey (!) gör en trovärdig tolkning av en socialtant.

Missar du filmen på festivalen så kan du se den på bio från den 5 februari nästa år.

tisdag 17 november 2009

Mycket sitter i huvudet

Jag har börjat fundera hur mycket i träningen som sitter i psyket. I går kväll på spinningen var jag omotiverad. Detta gjorde att jag visserligen gav mycket, men inte allt. Tvärtom var det på spinningen i lördags då jag både kände mig motiverad och gav järnet.

Detta är saker som belyses i boken "Leda med förtroende" som egentligen är en bok för idrottsledare. Men mycket i boken är allmängiltiga och saker som jag kan ta till mig. I ett kapitel beskrivs hur ett "vinnartillstånd" kan skapa toppresultat, genom att visualisera och tänka på hur det ser ut och hur man känner sig när man tex. går i mål. Och i en annan del beskrivs om att balans skapar harmoni.

Detta med visualisering handlade det också om i ledaren i senaste numret av tidningen "Cykla" som jag prenumererar på och som ges ut av Vätternrundan. Ledarskribenten uppmanade oss som ska köra rundan nästa år att redan nu föreställa oss hur det är när vi kör i mål.

Så för att få inspiration och motivation tog jag i går och köpte filmen Flying Scotsman på Discshop. Filmens handling enligt sajten: "Den skotska cyklisten Graeme Obree är ett levande bevis på att en envis amatör kan slå de professionella. Utan miljoner sponsorkronor i ryggen men med sin specialdesignade och topptrimmade cykel (ihopmeckad av delar från en tvättmaskin), en ofattbar beslutsamhet och en nästan övermänsklig uthållighet lyckas han bli världsmästare i cykling."

Nu ska jag få inspiration!

torsdag 12 november 2009

Statistik är kul!


Jag är ett kontrollfreak och i min kalender har jag full koll på var och när jag ska träna. Under hösten har jag registrerat min träning på Funbeat.se, som är en bra och användarvänlig hemsida där det enkelt går att importera data från min cykeldator (Garmin Edge 705) och även själv skriva in de pass jag kör på gymmet.

Här går det sedan att detaljstudera statistiken kring hur ofta jag tränat, hur länge och hur många kalorier jag gjort av med. Har inte riktigt fått in ett bra system för hur jag ska analysera all data, men kul är det i alla fall!

Att sätta ribban högt brukar jag alltid göra när det gäller träningen, vilket är bra, men samtidigt tror jag det är viktigt att se tillbaka och belöna sig själv med de prestationer man gjort. Därför var det roligt i dag att gå tillbaka på Funbeat och se en månad tillbaka i tiden hur min träning varit, och inse att jag kört på rätt bra. Speciellt nu i mitten av november när motivationen har sjunkit något.

torsdag 5 november 2009

Tillräckligt med träning (?)

För att ha tillräckligt med kraft och bra kondition har jag tränat på rätt bra sedan jag anmälde mig till VR för snart tre månader sedan. Givetvis med grundinställningen att ju tidigare jag börjar desto bättre.

MEN: Kondition är en färskvara och i Vätternrundans forum fick jag svar i ett inlägg när jag undrade över detta med hur mycket träning jag behöver i vinter:

"...för att åka VR hinner man träna tillräckligt med cykling om man börjar i månadsskiftet mars/april."

Hmm... Nu kommer jag givetvis inte att lägga av min träning under vintern. Kommer fortsätta med mina spinningpass eftersom jag tycker det är både kul och nytttigt, och i samma inlägg står det också:

"Det bästa är naturligtvis (?) att du forsätter att cykla ute hela vintern. Skaffa en vinterutrustad cykel och trampa på. Om man inte vill vara ute i vinterväder, tycker jag inomhus-cykling är ett bra alternativ. Jag själv har varit med på spinning i många år och då behåller man cykelmusklerna i trim till våren."

Bra! Då lönar det sig att fortsätta träna under vintermånaderna, så att jag har mina benmuskler i trim, även om jag säkert komma att unna mig lite ledigt någon (några?) veckor över jul/nyår. Och det får jag "tillåtelse till" i samma inlägg:

"Man får dock inte glömma att det kan vara bra att få vila från cykling under en period. Både kroppen och psyket kan behöva få en återhämtning. Dessdå roligare på våren!"

måndag 2 november 2009

Hur långt tid kommer det att ta?

Ju mer förberedd jag är desto bättre borde det gå att köra Vätternrundan nästa år.

På Cykelklubben.se går det nu att beräkna sin snitthastighet och idealtid genom att knappa in när man vill starta och hur länge varje stopp ska vara.

Eftersom det är första gången jag kör vill jag inte sätta upp några stora mål, utan satsar på att genomföra rundan på max 15 timmar, vilket inte borde vara några problem. Vill du göra en egen beräkning kan du klicka här.